Gambia | vakantie | top 7 hotels bezienswaardigheden | excursies | steden & dorpen | reizen & vervoer | reisinfo | weer | links

Het weer in Gambia

Als je de gemiddelde temperaturen van Gambia bekijkt dan zou je denken dat het een tropisch klimaat heeft. Maar aangezien de gemiddelde neerslagcijfers hiervoor veel te laag zijn heeft Gambia een savanneklimaat. Je ziet in Gambia op veel plekken ook de typische savannebegroeiing.
Er zijn in Gambia twee seizoenen te onderscheiden. Het zeer droge seizoen en het regenseizoen. Het regenseizoen duurt er van half juni tot en met half oktober. Tijdens het regenseizoen regent het gemiddeld ongeveer de helft van de dagen een paar uur. De rest van de dagen is het droog, maar is er wel een extreem hoge luchtvochtigheid. Hierdoor is deze periode minder geschikt om een bezoek aan Gambia te brengen. De natuur is in deze periode wel op zijn mooist.

Gambia bezienswaardigheden

Gambia is meer dan alleen zee en strand.
Uit de bezienswaardigheden van Gambia heeft top10bezienswaardigheden.nl een top tien van hotspots in Gambia samengesteld:
Gambia bezienswaardigheden top 10

Winterzon

Zoals al gezegd is Gambia een perfecte winterzonbestemming. De hoge temperaturen in combinatie met de lagere avond- en nachttemperaturen zorgen ervoor dat Gambia n van de geliefdste winterzonbestemmingen van Afrika is geworden. Tijdens onze wintermaanden komt de gemiddelde dagtemperatuur er zelden tot nooit onder de dertig graden Celsius, terwijl in de avond en nacht de gemiddelde temperatuur onder de twintig graden Celsius ligt. De neerslagcijfers zijn in deze periode nihil. Deze combinatie zorgt ervoor dat Gambia het ideale klimaat heeft voor een winterzonvakantie.

Regentijd

De regentijd in Gambia duurt van half juni tot en met half oktober. De piek ervan ligt in de maanden juli, augustus en september. In deze maanden valt er meer dan tweehonderd millimeter aan neerslag per maand. Dit zorgt in combinatie met de hoge temperaturen ervoor dat er in deze periode een bijzonder hoge luchtvochtigheid is. Tijdens de regentijd regent het niet constant maar af en toe komen er voornamelijk vanuit zee enorme donkere wolken opzetten. Hierna begint het te waaien en valt de regen uit de lucht. Dit duurt een uurtje of twee en daarna verschijnt de zon weer vanachter de wolken en stijgt de temperatuur weer. Tijdens de regentijd komt het hele land in bloei te staan. Heb je niets tegen regen dan is het aan te raden Gambia eens in het groene seizoen te bezoeken.

Klimaattabel voor Gambia

Onderstaande klimaattabel toont gemiddelde cijfers voor Gambia, gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatcijfers. Voor specifieke informatie over plaatsen binnen Gambia verwijzen we graag naar klimaatinfo Gambia, waar je door kunt klikken naar de klimaatinformatie van verschillende steden en dorpen in Gambia.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 32 C 16 C 8 uur 1 dag 3 mm 22 C
februari 34 C 17 C 9 uur 1 dag 3 mm 21 C
maart 35 C 18 C 9 uur 1 dag 1 mm 21 C
april 36 C 18 C 10 uur 3 dagen 2 mm 22 C
mei 35 C 20 C 10 uur 7 dagen 11 mm 24 C
juni 34 C 23 C 8 uur 14 dagen 57 mm 27 C
juli 33 C 24 C 7 uur 17 dagen 277 mm 28 C
augustus 32 C 24 C 7 uur 18 dagen 525 mm 28 C
september 32 C 23 C 7 uur 16 dagen 320 mm 28 C
oktober 33 C 22 C 8 uur 13 dagen 97 mm 28 C
november 33 C 19 C 9 uur 6 dagen 18 mm 28 C
december 32 C 17 C 8 uur 3 dagen 4 mm 25 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Weersextremen

Er komen in Gambia maar zelden echte weersextremen voor. Het Savanneklimaat in Gambia zorgt ervoor dat de dagtemperatuur het gehele jaar iets boven de dertig graden Celsius schommelt en de nachttemperatuur rond de twintig graden Celsius. Alleen in de regenperiode kan er in een korte periode bijzonder veel regen vallen. Dit gaat vaak gepaard met hevig onweer en harde windstoten.

Luchtvochtigheid

Met name in de regenperiode, maar ook in de eerste weken na de regenperiode, kan de gemiddelde luchtvochtigheid behoorlijk oplopen. Met regelmaat wordt er een luchtvochtigheid van zesennegentig procent gemeten. Op deze dagen kun je het beste maar zo weinig mogelijk doen, aangezien het te warm en te benauwd is om iets anders te doen dan op het strand te hangen. Gelukkig ligt in de winterzonperiode de gemiddelde luchtvochtigheid een stuk lager.

Hitte

Op de warmste dagen van het jaar kan het kwik in Gambia richting de veertig graden Celsius gaan. Maar veel hoger dan zevenendertig of achtendertig graden Celsius zal het er nooit worden. Dit kan zeker op dagen dat de luchtvochtigheid wat hoger ligt behoorlijk warm en klam aanvoelen. Op de warmste dagen van het jaar kan je maar het beste een plekje op het strand onder een parasol opzoeken, want bij de minste inspanning begint het zweet van je lijf af te lopen.

Beste reisperiode

De beste periode om op vakantie te gaan naar Gambia te gaan zijn de wintermaanden. Tijdens deze periode is de luchtvochtigheid het laagst en is de gemiddelde dagtemperatuur erg aangenaam. In deze maanden kan het in de avond en nacht behoorlijk afkoelen, maar dat is in Gambia alleen maar een goed teken. Hierdoor zijn de avonden en met name de nachten een stuk aangenamer dan tijdens de rest van het jaar. Het enige nadeel van deze periode is dat de gemiddelde zeetemperatuur er iets lager ligt dan tijdens de rest van het jaar. Maar met een gemiddelde van twintig graden Celsius is de zee er alles behalve koud te noemen.

De rest van het jaar met uitzondering van de zomermaanden kun je ook uitstekend reizen naar Gambia, alleen zal de gemiddelde luchtvochtigheid er dan een stuk hoger liggen.

Meer info over Gambia

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Gambia:
Gambia fotoreportage
Gambia informatie

Gambia informatie
Gambia top 10
Gambia vakantienieuws

Gambia weer & klimaat
Gambia zonkalender
winterzon in Gambia

teksten & foto's Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy